The Life Net

The Life Net is het internationale regioplatform van de regio Arnhem – Nijmegen – Foodvalley. Internationale studenten, kenniswerkers, bedrijven en ondernemers kunnen hier informatie vinden over wonen, werken, studeren en ondernemen in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. The Economic Board heeft The Life Net ontwikkeld en beheert en onderhoudt het platform in opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen.

Behalve het online platform van The Life Net werkt The Economic Board samen met Expat Center Food Valley (ECFV) en Radboud Universiteit (RU) aan de realisatie van twee on-siteplatformen, ofwel fysieke expat centra. Deze expat centra dienen (een gedeelte van) de dienstverlening die partijen aanbieden via het online platform aan te bieden middels geïntegreerde procedures en programma’s.

The Life Net valt onder het randvoorwaardelijke cluster Arbeidsmarkt.

Ambitie

De ambitie van The Life Net is om de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen/Foodvalley beter toegankelijk te maken voor werknemers, studenten en ondernemers uit het buitenland. Door te laten zien wat hier gebeurt op het gebied van Food, Health en Energy wil The Life net het vestigingsklimaat aantrekkelijker maken voor (toekomstige) kenniswerkers. Ze worden ontvangen met een warm welkom en geholpen de eerste stappen te zetten op weg naar werk, een huis, een school, zakelijke kansen en sociale activiteiten.

Naast een online platform wordt ook gewerkt aan de realisatie van een offline platform: (een) fysieke locatie(s) waar internationaal talent terechtkan voor advies, zakelijke en sociale activiteiten en inschrijvingsprocedures van de overheid.

Achtergrond

The Life Net richt zich op internationale organisaties en talent die de mogelijkheden onderzoeken om zich in de regio te vestigen en behoefte hebben aan praktische informatie omtrent wonen, werken, leven, studeren en onderzoeken in de regio. Daarnaast heeft het platform een vacaturebank die toegang geeft tot Engelstalige vacatures van internationaal georiënteerde bedrijven in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen.

The Economic Board heeft The Life Net ontwikkeld en beheert en onderhoudt het platform in opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. In dit proces is er onder meer gewerkt met een werkgroep van partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Ook is er een stakeholdersanalyse gemaakt en een gebruikersonderzoek gehouden. De resultaten uit deze onderzoeken zijn gebruikt om het platform verder te professionaliseren en een business plan te ontwikkelen voor een betere landing en behoud van internationaal talent in de regio. De realisatie van twee fysieke expatcentra moet hier ook aan bijdragen.

Momenteel wordt er met behulp van partners verder gewerkt aan het uitbreiden van het platformen en het integreren van een service map van lokale ondernemers.

Lees meer over internationale bedrijven in de regio

De laatste ontwikkelingen

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom The Life Net? Lees hieronder verder of schrijf u in voor de nieuwsbrief van The Economic Board en we houden u maandelijks op de hoogte!

Onderzoek

Analyse Internationale Kenniswerkers in de regio Arnhem Nijmegen Wageningen

Analyse Internationale
Kenniswerkers in de regio
Arnhem Nijmegen Wageningen

Kenniswerkers zijn van groot belang voor de toekomstkracht van de economie in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen/Foodvalley. De kennisinstellingen, campussen, ziekenhuizen en bedrijven zijn in toenemende mate voor hun succes afhankelijk van internationale kenniswerkers. Daarom is Buck Consultants International (BCI) door The Economic Board gevraagd een analyse te maken van het aantal internationale kenniswerkers. BCI onderzocht hoe de regio scoort als het gaat om internationale kenniswerkers. Er is een data-analyse uitgevoerd met betrekking tot buitenlandse kenniswerkers, buitenlandse studenten en buitenlandse wetenschappers. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek. De resultaten onderstrepen het belang van internationale kenniswerkers voor onze regio en de urgentie om in acquisitie te blijven investeren en goed voor deze groep te zorgen met de juiste dienstverlening. Dat is waar The Life Net toe bijdraagt.

Na de uitvoering van het onderzoek is er een Taskforce opgezet met vertegenwoordigers vanuit de geïnterviewde partijen om de bestaande dienstverlening (zoals bijvoorbeeld die van ECFV en thelifenet.eu) en aanvullend gewenste dienstverlening in een samenhangend businessplan voor de regio te gaan vormgeven. Partners in de regio hebben de afgelopen jaren al mooie initiatieven opgezet om de concurrentiepositie te verbeteren en nu is het de tijd om deze initiatieven met elkaar samen te brengen. Op deze wijze wordt de regio nog beter in het aantrekken, welkom heten en behouden van dit internationaal talent en de bedrijven en kennisinstellingen waarvoor ze werken.

Rol van The Economic Board

The Economic Board heeft de opdracht gekregen voor de ontwikkeling van The Life Net. Het projectbureau heeft het platform gerealiseerd en beheert deze momenteel. Ze stemt af met regionale partners en zoekt waar nodig nieuwe partners om hen te helpen meer internationaal talent aan te trekken en te behouden.

Daarnaast heeft The Economic Board de Taskforce The Life Net opgericht. Hierin werkt ze samen met regionale partners aan het verbeteren van de concurrentiepositie.

Haak aan!

Mocht uw organisatie internationaal talent willen aantrekken, of diensten willen aanbieden aan internationaal talent, neem dan contact met ons op! Samen kunnen we het hebben over welke rol u kunt spelen binnen The Life Net.

Betrokken partijen

Relevante projecten

Deze pagina delen

TwitterLinkedInEmail