Van laserlicht tot supermagneet: neem een virtueel kijkje bij HFML-FELIX
Bij HFML-FELIX vindt er volop innovatief onderzoek plaats en dat laat het Nijmeegse laboratorium graag zien. Door de situatie rond het coronavirus kunnen de medewerkers geen rondleidingen geven, maar daar hebben ze – innovatief als ze zijn – een handige oplossing voor bedacht: een virtuele tour die u vanuit huis kunt volgen.
HFML-FELIX is een internationale onderzoeksfaciliteit, gevestigd op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wetenschappers krijgen hier de kans om (nieuwe) materialen, chemische processen en moleculen te onderzoeken. Met het onderzoek levert de faciliteit onder andere een bijdrage aan grote vraagstukken op het gebied van Health en Energy.
Het onderzoek met hoge magneetvelden en intens infrarood laserlicht behoort tot de internationale top. De supermagneten van HFML-FELIX zijn wel achtduizend keer sterker dan een koelkastmagneetje. De elektronenlasers in het lab genereren ’s werelds breedste dekking van het lichtspectrum op één plek. Alleen daarom is een virtueel bezoek aan het gebouw al de moeite waard.
Virtuele Tour HFML-FELIX
Tijdens de virtuele tour krijgen bezoekers de kans om zelf alle ruimtes in het gebouw te bekijken. Ook ruimtes die voor fysieke bezoekers niet toegankelijk zijn, zijn in deze tour te zien. Daarnaast is het mogelijk om alle onderzoeksopstellingen en instrumenten van dichtbij te bekijken.
Tijdens de virtuele rondwandeling krijgt u op veel plekken extra informatie. De tour voorziet namelijk in handige uitlegvideo’s van medewerkers van de faciliteit. Zo ziet u niet alleen wat er staat, maar leert u ook meer over het belangrijke onderzoek dat hier plaatsvindt.
→ Doe de virtuele tour van HFML-FELIX
Het gebouw van HFML-FELIX werd in 2019 geopend. Britta Redlich, directeur van FELIX, liet destijds weten: “Het is heel spannend en we hopen dat we in de toekomst met HFML-FELIX onbegrepen fenomenen kunnen verklaren en nieuwe effecten kunnen opsporen.”
Health en Energy
Inmiddels doet HFML-FELIX al veel interessant onderzoek, bijvoorbeeld binnen de cross-overs tussen Health en Hightech. Zo houden de wetenschappers in het lab zich bezig met de groeiende vraag naar kunstmatig weefsel voor donororganen. Door met magnetische velden te werken kunnen cellen naar elkaar groeien zonder dat daar fysieke ondersteuning voor nodig is. Dat vermindert de negatieve impact op de groei van de cellen.
Ook op het gebied van Energy boekt men interessante resultaten. Met de magneten en lasers in het lab werken ze bij HFML-FELIX aan innovatieve manieren om data op te slaan. Waar dit normaal gesproken een zeer energievretende aangelegenheid is, verbruikt het met de toepassingen van het lab nog maar een fractie daarvan. Daarnaast werkt het vele malen efficiënter dan de huidige opslagmethoden.