Thirona nieuwe Parel van de regio Arnhem – Nijmegen - Wageningen
Thirona is de nieuwe parel van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Op 25 november jl. kreeg mede-oprichter Eva van Rikxoort de 3D-geprinte Parel-award uitgereikt door The Economic Board-directeur Sigrid Helbig en boardlid Monique Esselbrugge, wethouder Financiën en Economie van de gemeente Nijmegen: “Thirona staat symbool voor het enorme innovatievermogen van onze Health– en Hightech–regio.”
→ Lees hier meer over Parel Thirona en het interview met Eva Rikxoort
“Thirona zorgt voor baanbrekende technologie die helpt bij het screenen van COPD- en tuberculosepatiënten en zet nu ook AI-kennis in om het coronavirus te bestrijden. Prachtig dat een Nijmeegs bedrijf impact heeft op wereldwijde vraagstukken en onze stad neerzet als hét kenniscentrum van AI en medische diagnostiek. De Parel-award is dan ook zeer verdiend!”, aldus boardlid Monique Esselbrugge.
Voor mij is Thirona een voorbeeldbedrijf waar wetenschap en uiteindelijk het bedrijfsleven samenwerken om data-technieken te ontwikkelingen. Dit is voor mij radiologie van de toekomst”, zegt civic entrepreneur John van Sambeek van het iconisch cluster Health, Hightech, Food, die Thirona voordroeg voor de Parel-award.
Deep learning

Mede-oprichter van Parel Thirona, Eva van Rikxoort, ontving de Parel-award uit handen van The Economic Board-directeur Sigrid Helbig.
Het Nijmeegse Thirona wil de kloof dichten tussen academische ontwikkelingen in de analyse van medische beelden, zoals röntgenfoto’s en CT-scans, en de bruikbaarheid in de medische praktijk. Met behulp van deeplearning-technologie – het verzamelen en analyseren van veel verschillende bestaande beelden – maken ze gebruiksvriendelijke software die medisch specialisten helpen bij hun dagelijkse taken.
Zes jaar geleden is het bedrijf door Eva van Rikxoort en Bram van Ginneken opgericht als spin-off van het Radboudumc toen zij daar beiden als onderzoeker werkten. “Als wetenschappers hadden we allerlei mooie producten op de plank liggen die in de praktijk nauwelijks werden gebruikt. Toen besloten we een start–up te beginnen. Dat bleek een goede zet, want inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met dertig medewerkers en daar blijft het niet bij.”
Directeur Eva Rikxoort: “Als wetenschappers hadden we allerlei mooie producten op de plank liggen die in de praktijk nauwelijks werden gebruikt. Toen besloten we een start-up te beginnen.”
Snelle screening van patiënten
Met de oplossingen van Thirona is een snelle screening van bijvoorbeeld COPD- en tuberculosepatiënten mogelijk, ook in gebieden waar een gebrek is aan medische apparatuur en/of specialisten. “Onze software kan op nieuwe beelden herkennen of organen wel of niet ziek zijn.”
Op dit moment biedt het bedrijf vier verschillende applicaties aan: LungQ voor COPD, CAD4TB voor Tuberculose, RetCAD voor Diabetes en CAD4COVID voor Covid-19. “Aan het begin van de pandemie hebben we twee AI-oplossingen ontwikkeld, zowel voor de CT-scan als röntgenfoto”s, mogelijke coronabesmettingen sneller en makkelijker op te sporen. Na de snelle certificering hebben we onze producten gratis ter beschikking gesteld, zodat ontwikkelingslanden ook toegang hebben. Wij waren blij dat we op deze manier iets kunnen bijdragen aan deze mondiale crisis.”
Directeur Eva Rikxoort: “Aan het begin van de pandemie hebben we twee AI-oplossingen ontwikkeld, zowel voor de CT-scan als röntgenfoto’s, mogelijke coronabesmettingen sneller en makkelijker op te sporen.”
Innovation Center for Artificial Intelligence

Thirona maakt met behulp van Artificial Intelligence (AI) gebruiksvriendelijke producten waarmee medische beelden geanalyseerd kunnen worden, zoals röntgenfoto’s en CT-scans.
Thirona zet haar producten wereldwijd af via diverse tussenpersonen. Daarnaast werkt het bedrijf samen met partijen op het gebied van hardware, zoals met Delft Imaging Systems. Met hen en het Radboudumc heeft Thirona een Innovation Center for Artificial Intelligence-lab (Icai-lab) opgericht.
“Wij zitten daardoor heel dicht bij innovaties en komen te weten welke vragen er leven bij bedrijven. Interessant, vooral voor mensen die ook een PhD willen doen.” Op die en andere manieren proberen ze talent aan zich te binden, want Thirona wil de komende twee jaar fors uitbreiden. Het liefste trekken we daarvoor mensen uit de regio aan, maar dat blijkt lastig. “Ik zou daarom nog meer zichtbaar willen maken dat de regio een vooraanstaande positie heeft op het gebied van AI in Health”, hoopt van Rikxoort.
Zeventiende keer
Het is de zeventiende keer dat de Parel-award wordt uitgereikt. De andere Parels werden gewonnen door Koffiebranderij Peeze, TropIQ Health Science, Plant-e, KraftHeinz Company, ParkinsonNet, Allego, Stichting Diverzio, Slim Opgewekt, Sportcentrum Papendal, HyGear, Food and Cognition, Von Gahlen, Barenbrug, Noldus IT en Elestor en Royal Eijkelkamp. De Parel-award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen.