Carrièreswitch-HAN-health-zorg

Ministerie benoemt deeltijdopleiding Verpleegkunde van HAN tot koploper

Het project Carrièreswitch van de HAN is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benoemd tot zogeheten ´koploper´. Daardoor maakt het deel uit van het Koplopernetwerk. Dat meldt de HAN op haar website. Doel van het project is om mensen vanuit andere sectoren om te scholen tot verpleegkundige. De HAN wil daarmee een bijdragen leveren aan het oplossen van het tekort aan zorgpersoneel.


Het Koplopernetwerk is een lerend netwerk waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid en partners uit andere sectoren bij elkaar komen om samen te werken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Behalve aan dat netwerk doet de deeltijdopleiding Verpleegkunde van de HAN al langer mee aan het project FastSwitch, een landelijk platform voor innovatieve omscholingstrajecten van de publieke hogescholen in Nederland.

Femke Donderwinkel, initiatiefneemster van het project Carrièreswitch en coördinator hbo-v op de HAN, laat op de eigen website weten dat deelname aan de twee netwerken erg belangrijk is. Niet alleen voor de HAN zelf, maar juist voor de zorg in het algemeen. “Hierdoor krijgen we nog meer bekendheid en wellicht navolging in andere regio’s. Deze initiatieven leveren een waardevolle bijdrage aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.”

Leerwerkplekken

Het project Carrièreswitch werd in 2018 opgestart door de HAN en 15 zorgorganisaties in de regio Arnhem, Nijmegen en de Achterhoek. Het doel is om voldoende leerwerkplekken te creëren voor potentiële carrièreswitchers en deze vervolgens op te leiden tot toekomstbestendige HBO-verpleegkundigen. De HAN merkte dat zulke omscholers vaak werden afgewezen voor een leerwerkplek omdat ze nog niet eerder in de zorg hadden gewerkt. Dat is volgens de onderwijsinstelling onterecht, want de zorg kan mensen met bachelor- of WO-werk- en denkniveau prima gebruiken.

Op de site van het Actie Leer Netwerk, initiatiefnemer van het Koplopertraject, zegt Donderwinkel: “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep goed op te leiden, zodat zij van waarde worden voor de zorg.” Dus ontwikkelde de HAN een deeltijdopleiding op HBO-niveau, waarbij veel nadruk ligt op de koppeling met de praktijk. De studenten krijgen 1, 2 of 3 dagen per week les. Inmiddels leidt de HAN op die manier 40 carrièreswitchers op tot HBO-verpleegkundige. De eerste groep is al afgestudeerd.

Meer weten over de Fast Switch?

Meer over de HAN

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail