InScience 2021

Wetenschapsfilmfestival InScience 2021 van start; publiek in gesprek met Nobelprijswinnaar

Woensdagavond ging in de LUX-bioscoop in Nijmegen InScience 2021 van start. Op de opening werd de film Citizen Nobel getoond. Het hele weekend staan er nog meer interessante wetenschapsfilms en andere activiteiten op het programma.

Enthousiastelingen kwamen woensdag 10 november vol verwachting af op de openingsfilm van InScience. In anderhalf uur tijd kwamen de kijkers meer te weten over het inspirerende leven van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst mocht nemen. De documentaire toont aan hoe de Zwitserse wetenschapper omgaat met zijn plotselinge beroemdheid. Hij vindt zichzelf opnieuw uit en besluit zichzelf in de strijd te gooien tegen klimaatverandering.

De film sluit daarmee aan op het thema van InScience van dit jaar: Lust for life. Dubochet toont hoe iemand ook op hoge leeftijd nog vol passie en vuur zit om bepaalde doelen te bereiken. In het programma van InScience van dit weekend zullen daarvan nog veel meer voorbeelden verschijnen. Het festival toont onder meer 54 films met dit thema. Ook organiseert het zogeheten ‘Talks’ waarbij wetenschappers, kunstenaars en filmmakers aanwezig zijn. Kortom: een zeer interessante samenkomst.

Vind hier het volledige programma van InScience 2021.

Publiek spreekt met Nobelprijswinnaar

Jacques Dubochet

Jacques Dubochet bij InScience – Foto door Almichael Fraay

Na afloop van de vertoning van Citizen Nobel kregen de aanwezigen de kans om in gesprek te gaan met Dubochet. De Nobelprijswinnaar kwam live de bioscoopzaal in Nijmegen binnen via een videoverbinding. De kijkers van de film stelden hem verschillende vragen over zijn opvatting over klimaatverandering. Dubochet beantwoordde deze op compleet eigen wijze en was zichtbaar verheugd met de interesse van het publiek.

Dubochet had gehoopt dat alle klimaatprotesten van de afgelopen jaren meer veranderingen teweeg zouden brengen, maar sluit de avond in LUX af met bemoedigende woorden. “Er gaan zeker dingen veranderen”, geeft hij mee. Hij ziet deze veranderingen echter het liefst wel zo snel mogelijk gebeuren.

Partners uit de regio

Bij het filmfestival zijn verschillende partners uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen betrokken. Het Nijmeegse kunst- en technologieplatform Oddstream organiseert bijvoorbeeld in samenwerking met InScience de expositie Healthy Futures – Narratives of Self-tracking. Hier kijken bezoekers naar de toekomst van het controleren van de eigen gezondheid.

De expositie is een mooi voorbeeld van triplehelix-samenwerking op het gebied van Health, Hightech, Food. Bedrijven en kennisinstellingen als Novio Tech Campus (Enzyre.com en MyTemp), Sounding Bodies, Radboudumc, HAN University of Applied Sciences en Wintertuin zijn betrokken. Ook de gemeente Nijmegen speelt een rol door de expositie mogelijk te maken.

Prijzen tijdens InScience

InScience 2021 - Klokhuis Wetenschapsprijs

Winnaars Klokhuiswetenschapsprijs – Foto door Almichael Fraay

Ook de andere films bij Inscience kennen dit soort verdiepende gesprekken. Daarnaast staan er de nodige prijsuitreikingen op het programma, zoals de NTR Audience Award, de Student Jury Award en de InScience Jury Award. Het onderzoek ‘Mijn vader heeft ALS’ ontving woensdagavond al de Klokhuis Wetenschapsprijs op het festival.

Meer over InScience

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail