tech-ai-deeptech

imec.istart komt naar Nederland: kansen voor technische start-ups

imec.istart, het versnellingsprogramma voor start-ups van imec in België, breidt uit naar Nederland. imec.istart en Novel-T bundelen de krachten in dit unieke acceleratorfonds voor technische start-ups.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend en daarmee gaat het programma officieel van start. Start-ups uit Nederland kunnen zich nu inschrijven. Een uitgebreid programma biedt deze hen de kans een vliegende start te maken. Inmiddels hebben meer dan tweehonderd bedrijven het programma afgerond.

De lancering van het programma in Nederland is een logische vervolgstap. Op de website van Innovation Origins zegt Sven de Cleyn programmadirecteur van imec.istart: “In 2019 hebben we met de lancering van OnePlanet Research Center een nieuwe stap gezet. We hebben hier veel contacten met Nederlandse partijen uit de techwereld. Ook hebben we de afgelopen jaren de samenwerking met Novel-T als heel prettig ervaren. De uitbreiding naar Nederland is voor ons dus een mooie vervolgstap.”

Investering, netwerk, expertise

tech-deeptech-aiHet programma duurt 12 tot 18 maanden en geeft een stevige impuls aan jonge technologiebedrijven en spin-offs van kennisinstellingen. Door deel te nemen aan het programma vergroten deeptech en hightech start-ups hun kans om van prototype door te ontwikkelen naar een succesvolle marktintroductie en internationale groei. Naast een investering van € 50.000 tot € 250.000 krijgen de start-ups binnen het programma toegang tot meer dan 4500 van ‘s werelds beste tech-experts. Bovendien krijgen de start-ups toegang tot een groot netwerk van actieve investeerders. Het programma start in januari 2022, een tweede ronde opent op 1 mei en start medio 2022.

Minder uitval

Het imec.istart.nl programma in Nederland geeft een noodzakelijke versterking van het start-up ecosysteem voor deeptech bedrijven. Jaap Beernink, CEO van Novel-T licht toe: “We zijn in Nederland goed in het scouten van kansen voor innovatief ondernemerschap. Ook zijn we prima in staat om deze kansen om te zetten naar start-ups. Er is echter veel winst te behalen qua eerste echte groei. Ondanks het potentieel, bereiken ze het punt van marktintroductie niet. Vaak heeft dit te maken met verlies van focus, snelheid en gebrek aan groeikapitaal. Met het imec.istart programma bieden we een hele mooie aanvulling en aansluiting op datgene dat reeds geboden wordt rondom kennisinstellingen. Vanuit Novel-T en imec nemen we het voortouw en nodigen we nadrukkelijk kennisinstellingen en andere partners uit om aan te sluiten.”

grote troeven voor de Nederlandse hightech en deeptech start-ups

Groeiambitie?

“We kijken er naar uit om ons toonaangevend acceleratieprogramma nu ook in Nederland te kunnen uitrollen, zeker om dat te doen in coproductie met Novel-T als sterke founding partner”, zegt Sven De Cleyn. “We geloven dat de financiering die imec.istart.nl biedt, samen met het unieke ondersteuningsprogramma en de internationale reikwijdte van het netwerk  van imec en onze partners, grote troeven zullen zijn voor de Nederlandse hightech en deeptech start-ups met groeiambitie. Door deze stap kunnen we het Belgische en  Nederlandse start-up ecosysteem ook dichter bij elkaar brengen, wat aan beide kanten van de grens nieuwe mogelijkheden zal creëren voor onze start-ups en scale-ups.”

Ondernemers hebben de tijd om zich aan te melden tot en met 15 november.

Meer informatie en aanmelden

Meer over imec.istart

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail