Waterstof

HyET Group (Arnhem) helpt grote ijzerertsproducent met schone energie

HyET Group in Arnhem ontving een miljoeneninvestering van ijzerertsproducent Fortescue Future Industries (FFI). Het Australische bedrijf zet in op duurzaamheid met de expertise van HyET Group. Eigenaar Rombout Swanborn noemt de miljoeneninvestering een doorbaak voor het creëren van nieuwe technologieën.

FFI heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en ziet in HyET Group een geschikte partij om die waar te maken. Het Australische bedrijf is een van de grootste producenten op het gebied van ijzererts ter wereld en zet nu vol in op groene energie. In 2030 willen de Australiërs volledig draaien op schone bronnen van energie.

Doorbaak

Bij HyET Group is het bedrijf daarvoor aan het juist adres. De Arnhemse producent van duurzame energiesystemen heeft twee belangrijke takken. De eerste is HyET Solar, dat flexibele zonnefolie ontwikkelt, voor bijvoorbeeld gebruik in zonnepanelen. De andere tak is HyET Hydrogen, dat zich volledig focust op waterstof.

FFI ziet een tweeledige toepassing voor HyET Group. Met de zonnefolie moet er op grote schaal waterstof geproduceerd worden, terwijl HyET Hydrogen vervolgens kan helpen met de opslag en distributie daarvan.

Eigenaar Swanborn is verheugd over de investering van FFI, zo vertelt hij in de papieren versie van De Gelderlander: “Dit is met recht een doorbraak. We kunnen niet alleen allerlei nieuwe technologieën ontwikkelen die effectief zijn, maar ook goedkoop.”

Versterkingen energiecluster

De deal heeft ook positieve gevolgen voor de ontwikkeling van het energiecluster in en rond Arnhem. Naar verluidt komt er in de Arnhemse stad een kleine productiefabriek, die behoorlijk wat werkgelegenheid in de technische sector in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen oplevert.

Verder heeft Swanborn nog genoeg nieuwe plannen om het cluster verder te versterken. Zo speelt hij met het idee voor een testinstallatie, waar allerlei nieuwe technieken op het gebied van waterstof worden nagebootst. Zo zien andere partijen, zoals overheden en investeerders, wat er allemaal mogelijk is met de technologie.

Swanborn: “Er komen veel innovatieve waterstoftechnologieën op de markt. Vaak wordt dan gezegd: ‘Kom maar terug als het in de praktijk is toegepast’. Dat is een beetje het kip en het ei-verhaal. Onze testinstallatie moet dat doorbreken.”

Cluster Energy

Het iconisch cluster Energy van The Economic Board zet in op de ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologieën, die de basis vormen voor het realiseren van innovaties. Zij hebben een grote invloed op de maatschappelijke uitdagingen rondom de energietransitie. Civic entrepreneur Jeroen Herremans van het cluster Energy is als aanjager en directeur betrokken bij Connectr.

Meer Energy

Meer over Arnhem

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail