Health Valley Bridge Prijs 2021 voor autismespectrum-app Stress Autism Mate

Een gepersonaliseerde, lerende applicatie voor mensen met een autismespectrumstoornis, de Stress Autism Mate, is winnaar geworden van de Health Valley Bridge Prijs 2021. Dat werd tijdens de eerste dag van het internationale en digitale Health Valley Event in Nijmegen bekendgemaakt.

Het project ‘Stress Autism Mate (SAM)’ van GGz Centraal kreeg 52 procent van de stemmen en bleef daarmee de andere genomineerden, A PROMISE to prevent blindness van UMCG en Voice Coaching van Zorgbalans, voor. GGz Centraal won daarmee 15.000 euro om te investeren in verdere ontwikkeling van hun innovatieve project in de zorg. Dat bedrag is mede mogelijk gemaakt door Health Valley, Menzis en Academy het Dorp.

SAM, waaraan wetenschappers van TNO en cliënten met een autismespectrumstoornis meewerken, is een gepersonaliseerde, lerende applicatie. Het ondersteunt mensen met een autismespectrumstoornis bij het managen van hun dagelijkse stress. Dat gebeurt door inzicht te geven in hun stresspatronen en door het geven van persoonlijke tips. Yvette Roke, psychiater bij Emerhese Flevoland en projectleider van SAM, is uiteraard blij met de prijs. “Met deze fantastische ondersteuning van Health Valley kunnen we SAM de extra functionaliteiten geven die de app nodig heeft om deze nog persoonlijker te maken. Zo maakt SAM mensen een autismespectrumstoornis weerbaar tegen de stress van vandaag en morgen.”

Eerdere winnaars

De Health Valley Bridge Prijs is bedoeld voor projecten waarbij door middel van technologie, zorg dichterbij de eigen leefomgeving van de patiënt wordt gebracht. GGz treed in de voetsporen van twee eerdere winnaars. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, in 2019, ging die naar het Radboudumc met het project RoboSculpt, dat zich richt op robotica voor het verwijderen van bot achter het oor, het rotsbeen. Vorig jaar won het project ‘Maatje’ van het forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek. Met het gewonnen geld worden robots nu op maat geprogrammeerd voor de patiënten. Onderzoekers bekijken of de inzet van sociale robots eenzaamheid bij forensische zorgpatiënten terug kunnen dringen en zo een bijdrage kunnen leveren aan een veiligere maatschappij.

Meer over Health Valley

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail