Opening CITC; chips FieldLab-status CITC; chipintegratietechnologie

CITC op weg naar FieldLab-status

Het Chip Integration Technology Centre (CITC) heeft van Smart Industry de status van aspirant FieldLab gekregen, een opstap richting de definitieve FieldLab-status. FieldLabs zijn plekken waar bedrijven en kennisinstellingen in de dagelijkse praktijk nieuwe slimme oplossingen bedenken, ontwikkelen testen en invoeren.

Het broeit en gist op de Novio Tech Campus en omstreken. Als deze bedrijven elkaar weten te vinden, ontstaan geweldige kansen.

Het CITC is ontstaan uit een samenwerking van Novio Tech Campus, TNO-Holst en BCSEMI NL. Vijftien partijen uit heel Nederland verbonden zich aan het initiatief met als doel om kennis over het ontwikkelen, integreren en verpakken van chips te bundelen. Het CITC wordt gezien als een brug tussen onderzoek naar chipintegratie en nieuwe technologische producten.

FieldLab-status CITC

Arnold Stokking, lid van de stuurgroep Smart Industry en bovendien directeur van de unit Industry bij het TNO, is vol lof over het CITC. “Het CITC wil het beste chip-design en -packaging centrum van Europa worden. Daarvoor zijn in Nijmegen en het oosten van Nederland alle voorwaarden aanwezig. Grote spelers als NXP, Ampleon en Nexperia werken nauw samen met een regionaal netwerk van innovatieve mkb semicon-bedrijven. Niet voor niets zit het Business Cluster Semiconductors op de Novio Tech Campus. Dat vormt bij elkaar een geweldig sterk ecosysteem, dat ook in de toekomst op internationaal niveau kan excelleren.”

Hij trekt de vergelijking met de High Tech Campus in Eindhoven, waar de opsplitsing van Philips voor veel nieuwe bedrijvigheid en innovatie zorgde. “In Nijmegen zie je na de opsplitsing van NXP een vergelijkbaar proces. Het broeit en gist op de Novio Tech Campus en omstreken. Als deze bedrijven elkaar weten te vinden, ontstaan geweldige kansen. Het CITC kan hét centrum voor chipintegratie worden, met een sterke gerichtheid op de maakindustrie, de applicaties en de toepassingen. Krijgt Nijmegen dat goed georganiseerd, dan gaan ze daar mondiaal de vruchten van plukken.”

Stokking heeft hoge verwachtingen van het CITC. “Dat het CITC de aspirant status heeft gekregen, is natuurlijk ook omdat we verwachten dat de stap naar een echt FieldLab gemaakt kan worden. We beschouwen de aspirant-status eigenlijk als een mooi en stimulerend opstapje.”

Meer over het CITC

TwitterLinkedInEmail