European Universities Initiative; succes mercator launch

Duurzaamheid standaard cursus op RU: Bijdrage aan toekomstgerichte arbeidsmarkt

De Radboud Universiteit in Nijmegen zet een nieuwe stap in haar missie gericht op duurzaamheid. Vanaf het aankomende studiejaar, 2022-2023, is duurzaamheid een standaard onderdeel van hun studie. Met deze stap leidt de universiteit studenten op om vanuit uiteenlopende vakgebieden naar dit onderwerp te kijken.

Het idee van deze stap is dat iedereen in aanraking komt met duurzaamheid en daarom van invloed kan zijn op de klimaatproblematiek. Daarbij maakt het niet uit welke studie iemand volgt. De Radboud Universiteit vindt het belangrijk dat studenten, docenten en onderzoekers hun creativiteit en denkkracht bundelen om het probleem samen aan te pakken.

Daniël Wigboldus, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit en tevens lid van The Economic Board, legt de keuze verder uit: “Alle kennis en onderzoek draagt bij aan de oplossing en beter zicht op problemen. We hopen dat veel andere universiteiten en hogescholen wereldwijd dit ook gaan doen om zo echt verschil te maken. De Radboud Universiteit wil van betekenis zijn voor de maatschappij.”

Interessante stap voor arbeidsmarkt

Met zo’n 25.000 studenten kan de Radboud Universiteit niet alleen nu, maar ook later van belang zijn. Deze studenten zijn straks grotendeels aanwezig op de arbeidsmarkt, waar zij belangrijke posities met veel verantwoordelijkheid bekleden. Renate Bouwman, civic entrepeneur van het cluster Arbeidsmarkt bij The Economic Board, vindt het een interessante ontwikkeling.

Bouwman: “Veel bedrijven en overheden in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen hebben duurzame ambities. Zo verbetert de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daarbij draagt deze stap bij aan een toekomstgerichte arbeidsmarkt in Lifeport.”

Influencer worden

Behalve de standaardcursus duurzaamheid, rolde de RU op 18 november 2021 ook een landelijke campagne uit onder de naam ‘Influencer worden’. Deze richt zich op bewustwording van ons consumptiegedrag. Veel organisaties en invloedrijke personen uit de regio geven hun steun aan het verhaal. Ook Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, deelt de video van de campagne op sociale media: “Je hebt maar één influencer nodig. Jezelf.”

De video van de Radboud Universiteit was op de dag van de campagne op verschillende televisiezenders te zien. Ook online kunt u de video terugvinden. Bekijk hem hieronder.

Cluster Arbeidsmarkt

Met het cluster Arbeidsmarkt richten The Economic Board en haar partners zich op het aansluiten van regionale arbeidsmarkt op bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden in de regio. Daarom stimuleert The Economic Board de totstandkoming van de regionale Human Capital Agenda. Dit ondersteunt de iconische clusters Health en Hightech en Energy.

Meer Arbeidsmarkt

Meer over Radboud Universiteit

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail